söndag 31 maj 2009

I nya skollagen tas dispensen bort

Idag skriver utbildningsminister Jan Björklund och integrations-och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni på DN-debatt att möjligheten för dispens i svenska grundskolor kommer tas bort i den nya skollagen som ska ut på remiss i sommar.

Det är inte en dag försent. Möjligheten till befrielse strider mot FN:s barnkonvention om alla barns rätt till jämlik undervisning. Det krockar även med lagstiftningen eftersom att det enligt lag är obligatoriskt att gå i grundskolan.

Jag tror även att rektorer och lärare blir stärkta i de skolor där dispens förekommer. Det blir enklare att stå emot trycket när det inte finns falluckor i lagen. För så länge möjligheten finns går det i praktiken inte att göra så mycket.

Skolan ska vara fri från religiösa och kulturella påtryckningar. Undervisningen ska vara allsidig och icke konfessionell. Skolan är en frizon för många flickor som lever i hederskulturen. Men det handlar också om deras framtid.

Deltar man inte i alla ämnen i skolan får man inte fullständiga betyg. Då minskar möjligheten att komma in på det program man vill på gymnasiet. Eftersom att många flickor och pojkar i hederskulturen inte får delta i ämnen som idrott, sex- och samlevnadskunskap och simundervisning får de antingen inga eller låga betyg i dessa ämnen.

Föräldrar ska ha rätt att fostra sina barn. Men när den rätten kolliderar med barns rätt till skolgång och svensk lagstiftning blir det inte svårt att kräva att möjligheten till dispens tas bort i nya skollagen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

fredag 29 maj 2009

Lars Ohly bör be folkpartiet om ursäkt

Ung Vänster har ännu en gång visat sitt sanna ansikte. Klubbstyrelsemedlemmen August Håkansson tar bild när folkpartiets valaffisch med Europaminister Cecilia Malmström (fp) blir nerklottrad med en hitler mustach. Stolt publiceras bilden på bloggen.

Ung vänster saknar all respekt för opinionsbildning och fria val. Händelsen förra lördagen i Skärholmen och nu detta kan inte accepteras. Vad säger partiledaren Lars Ohly om ungdomsförbundets kampanjmetoder? Är det acceptabelt att medlemmar för ett av Sveriges riksdagspartier beter sig på detta sätt?

Lars Ohly bör offentligt ta avstånd. Något annat är inte rimligt av en person som söker väljarnas stöd för att bilda regering med socialdemokrater och miljöpartister 2010.

Läs även: Lotta Edholm, Fredrik Malm, Liberati , Gulan Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

torsdag 28 maj 2009

Få tillbaks Erdogan till förhandlingsbordet

Idag skriver Fredrik en läsvärd artikel på Brännpunkt om Turkiet och det kommande svenska EU-ordförandeskapet.

EU har över 10 öppnade kapitel med Turkiet. Hittills har man stängt 1 som berör bankväsendet. Jag tycker det är viktigt att Turkiet blir medlem i EU i framtiden men det förutsätter att reformprocessen tar ny fart.

De senaste 2 åren har processen stått stilla. Orsaken till det stavas, militären. De är motståndare till turkiskt EU-medlemskap. Ett demokratiskt Turkiet innebär slutet för militärens makt som också är största motståndarna till fredlig lösning av kurdfrågan. Ett demokratiskt Turkiet innebär också ändringar i konstitutionen som gör upp med den kemalistiska doktrinen: en nation, ett folk och ett språk.

Idag är militären garanten för att Ataturks lära hålls levande. Den som är av annan åsikt kan dömas till fängelse EU har ett ansvar för Turkiets framtid. Det måste bli ett slut på de vilseledande signalerna EU sänder landets befolkning. Antingen säger man ja eller nej och ställer tydliga krav. Här finns ett problem.

I Tyskland, Italien, Frankrike och Österrike finns en stark inhemsk opinion mot turkiskt medlemskap. Därför vill ledarna i dessa länder i rädsla av att förlora makt till främlingfientliga partier erbjuda Turkiet så kallat privilegierat partnerskap. Det är fel att anspela på människors rädsla för det främmande.

Sverige har i helhet gott anseende i internationella sammanhang, även i Turkiet. Vi kan spela en viktig roll i kommande förhandlingar. Men det är viktigt att poängtera att den stora utmaningen inte ligger i att öppna nya kapitel, snarare handlar det om att få Erdogan tillbaks till förhandlingsbordet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

tisdag 26 maj 2009

Ingen skillnad mellan nazister och vänsterextremister

Idag skriver folkpartiets gruppledare i Stockholm Lotta Edholm politikerbloggen om hur så kallade antifacistiska grupper som AFA och Revolutionära Fronten använder antirasismen som täckmantel för att slåss och vandalisera.

Artikeln är skriven med bakgrund av vad som hände på ett folkpartimöte i Skärholmen i lördags. När en av våra medlemmar upptäckte att extremisterna vandaliserade våra valaffischer gick han fram för att be dem sluta. Det slutade med att folkpartisten fick stryk.

Precis som nazister och andra främlingsfientliga grupper klungar vänsterextremisterna ihop sig på 30-40 personer och sprider skräck vart de än kommer.

Skillnaden mellan höger och vänsterextremister är att de sistnämnda låtits vara ifred. De representerar som det heter, utsatta grupper i samhället- och tar kamp för deras skull. Det är dags att börja kalla vänsterextremismen vid dess rätta namn. De är lika farliga för samhället som nazister och fascister All extremism som hotar det fria och öppna samhället ska bekämpas med kraft.

Läs även Fredriks blogginlägg

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , ,

måndag 25 maj 2009

Majoritet av väljarna för Euron

Idag presenteras ännu en positiv opinionsmätning för euron. Undersökningen är beställd av folkpartiet och presenteras i DN. Av tusen tillfrågade säger 47 procent ja till euron medan 44 procent säger nej.

Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning 2011 redan. Vi har en majoritet av våra väljare med oss, men även moderata och socialdemokratiska väljare stödjer vårt krav, vilket är glädjande.

Det är absurt att vi bara är med halva vägen. Idag har vi inte hundra procentigt inflytande som andra EU-länder med euro. När euro- ländernas finansministrar sammanträder sitter den mest kompetente av dem alla Anders Borg på åskådarbänken och ser på. Det är en förlust för Sverige. I höstas fattades viktiga beslut om hur effekterna av den globala finanskrisen ska dämpas. Vi var inte med i beslutsrummen utan nåddes av beskeden i efterhand.

Sverige förlorar inte bara i inflytande, utan investeringar också. Under krisen har de flesta av oss känt hur plånbokens värde sjunkit. Företag ser inte Sverige som alternativ. Investerare blickar mot euro- länderna. Sverige har fått epitetet shoppingmecka. Turister kommer hit och shoppar loss för att de får mer för pengarna.

Ett annat argument som också Jan Björklund ofta belyser är att euron blir en viktig garant för sammanhållningen och freden i vår del av världen. Länder som har samma valuta blir bundna till varandra. Dagens EU bildades på ruinerna av andra världskriget. Sammanhållningen är ett sätt att påminna oss om det hemska som hänt i historien.
SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

lördag 23 maj 2009

Sista dan med Liberal Mångfald

Liberal Mångfald som är en av folkpartiets sidoorganisationer hade sitt årsmöte idag. Jag har varit ordförande i två år men idag avgick jag. Min efterträdare är kommunalrådet i Tyresö, Anna Steele Kalström.

Jag önskar Anna och den nyvalda styrelsen lycka till och är övertygad om att de kommer göra ett kalasjobb för folkpartiet och liberalismen.

torsdag 21 maj 2009

Skriver på SVT-opinion

Idag skriver jag på SVT-opinion om integration. Jag vill även flagga för programmet Debatt som börjar kl 22:00 i SVT1.

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) och S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul möts för att debattera senaste tidens händelser i Rosengård och Vännes.

Janne Josefsson som varit programledare gör ikväll sin sista debatt. Han kommer att avslöja sin efterträdare under programmet enligt ryktena är det Belinda Olsson som tar över.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

onsdag 20 maj 2009

Det är inte bara Åkesson som är utsatt

Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson attackerades av ett gäng vänsteraktivister med ägg under ett torgmöte i Linköping idag. Visst är det för jäkligt men det är lika synd om Bosse Ringholm när han under sin tid som finansminister blev attackerad med tårta av snorungar som kallade sig för vänsteraktivister.

Varje gång en offentlig person blir attackerad är det en förlust för demokratin. Sverige är unik i världen med sin närhetsprincip. Det är fortfarande möjligt att passera ett statsråd på stan idag, men det ska erkännas att gränsen är hårfin. Satsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh blev båda brutalt mördade på öppen gata.

Det som Åkesson utsattes för måste tas på allvar men han är långt ifrån ensam. Medierna bör vara försiktiga med vinklingen. Idioter finns det gott om i vårt land. Det finns en risk att offerkulten kring Åkesson och SD förstärks om man inte ger perspektiv på det som hände idag.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

tisdag 19 maj 2009

Möte i Kalmar 21 maj

Möte om EU, Kurdistan och Kosovo

Vad kan EU göra för att förbättra situationen för kurderna i Turkiet, Iran, Irak och Syrien?

Vad kan EU göra för att stärka en demokratisk utveckling i Kosova?

Fredrik Malm, kandidat EU-parlamentet Folkpartiet
Gulan Avci, riksdagsledamot Folkpartiet

TORSDAGEN 21 MAJ

STUDIEFÖRBUNDET BILDAS LOKAL I NORRLIDEN

KLOCKAN 14.00-16:00

Alla är välkomna!

Arrangör: Folkpartiet Liberalerna

Väljarna stödjer folkpartiets krav på ny folkomröstning om Euron 2011

På uppdrag av folkpartiet liberalerna genomförde Novus Opinion i förra veckan en undersökning om en ny folkomröstning om Euron bland svenska folket. Resultat är verkligen glädjande. Undersökningen visar att en majoritet vill han en ny folkomröstning. Stödet för att det ska genomföras redan år 2011 är starkt.

Hela 51 procent inom alla ålderskategorier är positiva, i synnerhet bland ung mellan 16-29 år. Bland de politiska partiernas väljare är socialdemokrater mest positiva. 55 procent av Mona Sahlins väljare vill inom närmaste framtid få tillstånd en ny omröstning. Det är säkert dyster läsning för Sahlin eftersom att hon sagt att frågan ska hänskjutas till framtiden, minst 5-6 år.

Det är inte svårt att lista ut vem som pressar S- ledaren. Lars Ohly vill inte bara förhindra en folkomröstning, han vill dessutom att vi lämnar europeiska unionen. Det är oroväckande att Ohly får allt mer inflytande över s- politiken. Ingen vet egentligen vilken färdriktning den röd-gröna alliansen har. Fortsätter det så här lär de hamna i diket.

Undersökningen presenteras av folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag på DN-debatt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

måndag 18 maj 2009

Debatten igår gav försmak på valet 2010

Besvikelsen över partiledar debatten i Agenda märks tydligt bland bloggare, ledarskribenter och kommentatorer. Jag håller med om att EU-frågorna lös med sin frånvaro. Debatten igår kändes mer som en generalrepetition inför nästa års riksdagsval. Risken är att det låga intresset för EU-valet legitimeras om väljarna uppfattar att partierna inte heller bryr sig. Nu var det ifs programledarna som styrde debatten, men partiledarna hade kunnat lyfta frågan själva.

Det hävdas att allianspartierna kom till SVT splittrade. Jag håller inte med. Samarbetet har aldrig varit bättre. Men det är naivt att tro att vi ska vara överens om allting. Vi är fyra partier som styr i regeringen och vi har våra olika hjärtefrågor. Än så länge finns ingen uppgörelse om Arbetsrätten (LAS), Euron, Nato, värnskatten- för att ta några exempel.

Jag är övertygad om att vi hittar gemensamma lösningar inför nästa mandatperiod. Vi har lagt grunden för en gemensam ekonomisk politik, vi kommer fortsätta tala om arbetslinjen till skillnad från oppositionen som vill gå tillbaks till bidragspolitiken. Utanförskapet kan endast brytas när människor arbetar. Trots att vi befinner oss i en global finanskris som är startad i vår omvärld måste vi rusta upp inför framtiden. Efter en lågkonjunktur följer högkonjunktur.

På oppositionssidan hade man ansträngt sig för att visa upp enighet. Ändå kunde Ohly, Sahlin och Wetterstrand inte ge gemensamma besked på en rad frågor. I fildelningsfrågan Sa Sahlin nej till gratis nedladdning. Vad gäller jobbskatteavdraget sa Ohly nej till alla tre stegen, han vill dessutom straffbeskatta giriga sjuksköterskor, förskolelärare och metallarbetare med en extra tusenlapp.

I utbildningsfrågorna var det också svårt att dra jämnt. Sahlin valde därför att lämna walk over åt Ohly. Han löpte som aldrig förr. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) anklagades för att sortera bort arbetarklassens barn. Ingen människa med vett köper Ohlys struntprat. Det är under sossarnas tid, med hjälp av Lars Ohlys vänsterparti som ungdomar slogs ut ur den svenska skolan.

De lovade leverera en gemensam regeringsplattform under våren 2010, dvs några månader innan valet. Det är inte seriöst. Dessutom var statsministerkandidaten Mona Sahlin ovanligt lågmäld. Kan vara taktiskt nu när hon tvingas dras med Ohly. Risken är att hon sammanblandas med hans galna åsikter. Sahlin vet att varje gång Ohly öppnar sin mun så förlorar hon mittenväljare.

Förhopningsvis blir nästa partiledardebatt mer fokuserad på Europafrågorna. SVT har ett samhällsansvar, deras insatser är viktig för att öka medvetenheten kring EU-frågor bland medborgarna. Därför hoppas jag det blir en annan ton nästa gång det är partiledardebatt.

Läs: SvD, SvD, SvD, Sanna Rayman, Lena Hennel, DN, Henrik Brors, DN, DN- Ledare

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

söndag 17 maj 2009

Läsvärd artikel om integration

Idag publiserar Expressen-Kultur första delen av en serie artiklar om integration. Författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten skriver om sina första år i Sverige och Uppsala.

Integrationsfrågor är heta just nu. Det kommer som jag påpekat i tidigare inlägg bli en av valrörelsens viktigaste fråga. Även journalisten Maciej Zaremba skrev sex artiklar i samma tema "i väntan på Sverige" för två månader sedan på DN-kultur som skapade en hel del debatter.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

lördag 16 maj 2009

Svenska folkpartiets kongress och Eurovision ikväll

Jag befinner mig i skrivandes stund i Finland/Helsingfors. Svenska folkpartiet har sina partidagar och jag är här som representant för Folkpartiet liberalerna i Sverige.

Fokus för debatterna är utan tvekan, den globala finanskrisen, EU-valet, miljö- och klimatfrågor, mångfaldsfrågor som också är temat för kongressen. Men även det svenska språkets officiella status har nämnts av samtliga talare.

SFP är oroade över utvecklingen. Globaliseringens utmaningar, flyttrörelserna och kommersialiseringen förändrar samhället. Tvåspråkigheten, finska och svenska som värnats sedan separationen 1809 mellan Sverige och Finland är inte lika självklar längre. Finlandsvenskar utgör cirka 5 procent av befolkningen. Men det är en stark minoritetsgrupp vars intressen inte kan viftas bort lättvindigt av övriga samhället.

SFP:s partiordförande, tillika kultur- och idrottsminister Stefan Wallin, sa i sitt inledningstal att det är viktigt att vi även i fortsättningen slår vakt om finlandssvenskarnas rätt till sitt modersmål.

Även jag belyste denna aspekt i mitt hälsningstal. En människa kan endast rota sig och genomgå en lyckad integrationsprocess om han/hon känner sig trygg med sitt modersspråk, kulturarv och identitet

Just nu behandlas motioner och debatterna är stundtals livade, men det verkar ändå råda stor samstämmighet kring de viktiga frågorna så något kontroversiellt kommer nog inte från denna kongress.

SFP har ett mandat i EU-parlamentet, Henrik Lax som tidigare också var presidentkandidat avgår nu. Kampen om den lediga platsen är tuff. SFP har 20 kandidater och samtliga verkar riktigt kompetenta måste jag säga efter att ha lyssnat till dem på scen. Varken folkpartiet i Sverige eller här i Finland skickar några gnällspikar till Bryssel. Vi tror på Europatanken och vi vill göra EU till ännu en starkare aktör i världen.

Ikväll bjuds det på supé. Men det ska förhoppningsvis hinnas med lite Eurovision också. Både Sverige och Finland har gått till final. Jag håller självklart på Sverige och vår fantastiska operasångerska Malena. Men frågan är vem finlandssvenskarna håller på. Det ska bli intressant att se vilka band som är starkast;) Se bidragen här. Läs även DN.

Jag noterar även att folkpartiet hemma i Sverige ökar i senaste mätningen i Sifo. Se grafiken här. Vi är dock fortfarande en bit under förra valresultatet men det är 22 dagar kvar till den 7 juni och mycket kan hända under den tiden.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

fredag 15 maj 2009

Deltar på svenska folkpartiets kongress i Finland

Om några timmar åker jag till Finland, Helsingfors för att delta på svenska folkpartiets (SFP) kongress i helgen. Svenska folkpartiet har suttit vid regeringsmakten sedan 1979 i samarbete med samtliga finska partier som bildat koalitionsregering. Partiet har alltid tilldelats 1-2 ministerposter och har ett mandat i EU-parlamentet.

I år är det 200 år sedan Sverige och Finland separerade från varandra. 1809 är viktigt årtal för båda länderna. Det blev startskottet för ländernas demokratiska och moderna utveckling.

Sverige och Finland har ett gemensamt kulturhistoriskt arv som värnats sedan 1809. Samarbetet har aldrig varit så starkt som det är idag. Tack var EU-medlemskapet har banden blivit än mer starkare.

Regeringarna i båda länderna har tillsatt ett projekt som går under namnet märkesåret 1809. Syftet är att stärka samhörigheten. Igår hölls ett historiskt regeringssammanträde med svenska och finska regeringarna i Finland.

Statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Matti Vanhanen ledde mötet gemensamt. Frågor som diskuterades var bland andra; Nordens internationella roll och ett fortsatt starkt samarbete mellan länderna. Samverkan inom forskning och innovationer, finanskrisen – hur länderna även i fortsättningen ska möta krisen gemensamt.

Även miljö – och klimatfrågorna diskuteras som med stor sannolikhet kommer dominera EU-valrörelsen och de allmänna valen nästa år såväl i Finland som Sverige. Jag har packat ner datorn och sammanfattar med ett inlägg imorgon kväll.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

torsdag 14 maj 2009

Välfärden överlever endast med fler invandrare i framtiden

En ny rapport från SCB beskriver Sveriges befolkning i framtiden. Enligt rapporten kommer vi att öka med drygt 1,5 miljoner människor år 2060.

Vi lever i en tid då det föds färre barn. Medelåldern för förstagångsföderskor i hela riket ligger runt 30 år. I storstäderna är det högre. Stadsdelen Östermalm i Stockholm slår rekord med dryga 38 år. Denna utveckling ser vi i stort sätt hela Europa.

Befolkningen blir allt äldre. Förra året fanns det 6 miljoner äldre än det fanns barn i Europa. Förstå vilket glapp som kommer uppstå mellan äldre och unga i framtiden. Färre arbetsföra personer kommer arbeta och betala skatt för att försörja våra äldre som blir fler.

SCB konstaterar att utan invandring skulle befolkningen i Sverige minska år 2030. Detta skulle givetvis skapa stora problem på arbetsmarknaden, därför måste antalet i arbetsföra åldrar öka.

Det kan endast ske genom invandring. I framtiden kommer EU-länderna att kriga om arbetskraft utifrån. Blickarna kommer riktas mot tredje världens unga befolkning. De länder som idag satt stopp för arbetskraftsinvandring kommer bli tvungna att öppna gränserna.

Alliansregeringen har tillsammans med miljöpartiet återigen gjort det möjligt för människor att komma hit som arbetskraftsinvandrare. Det är en viktig signal. Socialdemokratiska regeringen satte stopp för den här typen av invandring i början på 70-talet.
Enda sättet att ta sig hit var som asylsökande.

Här är roten till att invandringspolitiken havererat. Det kan man tacka socialdemokrater och LO för.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

onsdag 13 maj 2009

Partierna bör ta debatten och medierna sluta dalta med SD

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i Skåne i förra valet. I Landskrona fick partiet 12 mandat och blev tredje största partiet. SD får liksom andra partier kommunalt partistöd. Men skillnaden är att SD:s partiledning bestämt att en del av pengarna ska slussas till Stockholm. Utan Stockholm blir det svårt att ta sig in i riksdagen som är det överordnade målet. Detta skriver SvD om.

Sverigedemokraterna påstår att de gjort upp med sitt nazistiska förflutna. Den främlingsfientliga retoriken är bortslipad (iaf på ytan). Ledningen gör allt för att framstå som rumsrena. Och jag måste erkänna att de lyckats väl med det.

Det finns en viktig skillnad mellan SD och övriga partier. Jimmy Åkesson behöver inte vara politiskt korrekt. Han väger inte orden på guldskål. Han talar ett enkelt språk, säger det som en vanlig svensk inte vågar säga på öppen gata. T.ex, att det finns vissa problem med invandringen, att integrationspolitiken inte fungerat bra osv.

En väljare eller sympatisör behöver nödvändigtvis inte vara rasist för att han/hon tycker så, men Åkesson utnyttjar detta genom att anspela på människor rädsla för det främmande.

Ett parti som söker mandat för att komma in i riksdagen bör presentera ett samlat politiskt program. Men vad har de att erbjuda inom de andra politiska områdena?

Det finns tre faktorer som bidragit till SD:s framgångar.

1. Sossarnas usla integrationspolitik när de satt vid makten.

2. Partiernas vägran att ta debatten med SD.

3. Mediernas utfrysning av SD.

Efter valet 2006 vaknade samtliga ur sina dvalor. Plötsligt skulle alla ta debatten, medierna skrev som aldrig förr. En offerkult byggdes upp kring partiet. Sossarna grottade ner sig i en massa varför. Eftersom att det främst var deras väljare som gick över. Vad hände sen då?

Sossar och moderater började tävla om vem som kunde komma med bästa utspelen för att mota bort SD. Det blev tal om kommunarrest för nyanlända (S) tvångsplacering av nyanlända (M). Sossarna och övriga oppositionen svor på att aldrig samarbeta med SD. Det är lite som att måla fan på väggen. För man vet aldrig vad som händer i det politiska landskapet.

Nä, här får samtliga tänka om. Partierna måste ta debatten och medierna bör sluta offerförklara SD. Annars är det bara att gilla läget.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

tisdag 12 maj 2009

Folkpartiet och EU-valrörelsen

Vill du följa valrörelsen via webben kan du besöka folkpartiets kampanjsida och få information om senaste nytt. Det finns även en valblogg som uppdateras kontinuerligt med kandidaternas senaste aktiviteter runt om i landet.

På söndag öppnar valstugorna. Folkpartiet har tre valstugor i innerstan; Åhlens City, Odenplan och Medborgarplatsen. Dit kan du som väljare vända dig för att få information eller diskutera dina hjärtefrågor med våra kandidater och poiltiker.

På söndag börjar även affischeringen. Stan kommer att prydas med stora bildaffischer och budskap på bland andra partiledaren Jan Björklund, Marit Paulsen, Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Fredrik Malm, Barbro Westerholm samt Europaminister Cecilia Malmström.

Nästa vecka skickas röstkorten ut och den 20 maj börjar förtidsröstningen. Läs mer på val.se

DN påbörjar idag intervjuer med toppkandidater från samtliga partier. Först ut är folkpartisten Marit Paulsen. Marit satt i EU-parlamentet 99-04, hon har varit drivande inom områdena miljö och livsmedel och varit tongivande röst i bland annat frågan om djurtransport.

Paulsen kommer arbeta för att avskaffa jordbrukssubventionen i EU. Idag går 40 procent av EU:s budgett till jordbruket. Hon vill sitta i jordbruksutskottet för att kunna jobba med andra hjärtefrågor som också inryms i portföljen som t.ex. fattigdomsbekämpning. Läs även om folkpartiets tre viktigaste valfrågor.

Med Marit i EP-parlamentet kommer aktivitetsgraden öka markant. Hon är känd för att vara tuff och räds inte säga sanningar som andra helst vill sopa under mattan. Med Marit i parlamentet blir det tuff match för latmaskarna.

Klockan 13:30 kan man chatta med Marit på DN:s webb. Skicka in dina frågor redan nu!

DN har även startat en hemsida som granskar parlamentarikerna och deras arbete i parlamentet senaste fem åren. DN är en av få tidningar som gjort bra insatser för att uppmärksamma valet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

måndag 11 maj 2009

Lars Ohly: (S) borde skämmas

Lars Ohly talar ut i korseld med programledarna Sanna Rayman och Katrine Kielos om samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet. Den som blir klokare av den här intervjun får gärna hojta till!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/webbtv/artikel_2871331.svd

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

söndag 10 maj 2009

Väl rutat Madon

Sakine Madon har en "läsvärd" krönika i Expressen 9/5 om integritetsfrågor, piratpartister och paranoida bloggare.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

Valupptakt

Idag har folkpartiet sin valupptakt ute på Djurgården. Imorgon sjösätts kampanjorganisationen. Det innebar 28 intensiva kampanjdagar fram till 7e juni. Valdeltagandet till Europaparlamentet har aldrig överstigit 40 procent. I år kan det bli annorlunda eftersom att intresset för EU ökat bland väljarna.

Folkpartiet har fem toppkandidater; Marit Paulsen, Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Fredrik Malm och Barbro Westerholm. Läs mer om dem på folkpartiets valsida. Folkpartiet har 2 mandat i parlamentet men förhoppningsvis får vi minst ett mandat till.

Man kan även förtidsrösta från den 20 maj. Eftersom att valdagen inträffar dagen efter nationaldagen finns risk att människor lämnar stan. Därför är det extra viktigt att så många som möjligt röstar i förväg.

fredag 8 maj 2009

Integration på riktigt

Det finns olika sätt att integrera sig på. Här är ett exempel på hur syrianer gör:)

måndag 4 maj 2009

Margot Wallström positiv till alliansregeringen

Sveriges nuvarande EU- kommissionär Margot Wallström (S) ger alliansregeringen mycket goda betyg. Under Göran Perssons tid var EU-frågor lågt prioriterat. Allt sköttes från statsrådsberedningen och av statssekreteraren Lars Danielsson. Persson gav till och med Danielsson epitetet EU-minister under svenska ordförandeskapet 2001.

Trots att Bosse Ringholm var Europaminister var det Danielsson som höll i trådarna. Ringholm kom att bli symbol för en post som inte fanns på riktigt. Sorgligt men sant.

EU-frågorna är integrerade i hela alliansregeringens arbete. Det är ofta vi ser statsministern, Europaministern och utrikesministern uttala sig om olika frågor direkt från Bryssel. Detta avspeglar sig givetvis i opinionen Mätningar som presenterats på senare tid visar att allt fler svenskar är positiva till EU.

Nu när Margot Wallströms förordnande går ut i höst ska vi skicka en ny representant. Jag tycker att nästa EU-kommissionär bör bli Europaminister Cecilia Malmström (FP). Hon är grymt kompetent, är fil dr i statskunskap, har varit europaparlamentariker i sju år, är vice-partiledare för folkpartiet liberalerna och talar fem språk. Läs hennes CV. Dessutom är det viktigt att Sverige inte bidrar till att upprätthålla gubbstrukturerna som dominerar inom samtliga organ i EU.

DN, Expressen

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , ,

söndag 3 maj 2009

Tio extra miljoner för sommarjobb

Stockholms stads ledning skjuter till tio extra miljoner, utöver de tio miljoner som redan finns avsatta för att erbjuda ungdomar i åldrarna 16-17 sommarjobb ute på Järvafältet.

Det är ett mycket bra initiativ. Unga är en skör grupp på arbetsmarknaden. I lågkonjunktur drabbas ofta ungdomar och invandrare värst. Kommunens satsning innebär för de allra flesta ett första jobb, erfarenhet och möjlighet att tjäna extra pengar.

Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) har ganska rolig kommentar;

"Moderaterna börjar låta mer och mer som Socialdemokrater, ju närmare valet kommer"

Men skillnaden är att moderaterna driver en smartare sossepolitik, åtminstone av opinionsmätningarna att döma

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,